Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P41a48v11e13l 44K77u82r89a31l

23. 9. 2013 20:12

žádná jednotná Evropská síla nevznikla... a i kdyby náhodou vznikla tak by prostě na Totální převahu Varšavské smlouvy nestačila. Východ měl přesilu 10:1 a mohl si klidně dovolit ztráty 5:1 a do Portugalska by po 90 dnech došel tak jako tak. Ve Španělsku by se středl s americkými posilami které by už ovšem nebyly schopné nic zvrátit.

Jediný nástroj který západu umožnil zvrtátit situaci byli nukleární zbraně. A především to že až do roku 1960 se podařilo USA před sověty utajit velikost arzenálu USA.

Aby měl západ šanci zvrátit konvenční přesilu východu tak by v první řadě musela být vybudována ohromná armáda... minimálně pětinásobek toho čím disponovala Francie, Německo, Británie a Španělsko v době své největší síly. to nebylo reálné.

Celá obraná strategie západu spočívala v tom že znovuvyzbrojený Bundeswehr zdrží sověty na na svém území tak dlouho že útok bude smeten ohnivou zdí atomových bomb.

Isenhowerova tvrzení je nutno brát v kontextu doby a je třeba vzít v  úvahu že byli pronášeny před katastrofální přesilou druhé strany.

0 0
možnosti

Z 90% s Vámi souhlasím. Opravím jednu chybu: píšěete o 27 státech, ale od léta po přijetí Chorvatska jich je už 28.

A nový Marshallův plán pro Evropu? Neměl by smysl. Pokud Evropa nezmění svůj styl života, tak by to bylo jen nalití peněz do nečeho krachujícího. Jako kdybychom nad poměry si žijícímu člověku dali darem půl milionu. Za tři roky by je rozházel a byl by znovu tam, kde je nyní. Takže si stanovím podmínku: "Milej Vladimíre, buď žádný peníze, nebo nejprve protialkoholní léčení a teprve potom případná finanční pomoc. Současnýmu Vláďovi ani korunu."

0 1
možnosti
Foto

Jasně, jen připomínám, že originál tohoto listu vznikl před vstupem Chorvatska do EU a proto jsem počet 27 zachoval i v tomto překladu. Jinak s tím Marshallovým plánem to je ze strany autorů podle mne jen taková řečnická otázka. V dalších listech se k té myšlensce už nevrací.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS